9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 159.Sayfa Cevapları 3. Ünite Değerlendirme

9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 159.Sayfa Cevapları 3. Ünite Değerlendirme

9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders KitabıGüncellenen öğretim programlarına uygun olarak Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 9. Sınıf MEB yayınlarının etkinlik cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. 9. Sınıf Fizik Ders Kitabı MEB Yayınları 3. Ünite Hareket ve Kuvvet Cevapları sayfa 108, 110, 111, 112, 114, 115, 116, 117, 122, 124, 125, 128, 132, 134, 136, 138, 139, 142, 143, 144, 146, 148, 149, 153, 155, 156, 157, 158, 159, 160 161. ve diğer sayfalara buradan çözümleri görebilirsiniz.  

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

HAREKET VE KUVVET  (3.Ünite)


9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 159.Sayfa Cevapları 3. Ünite Değerlendirme  (Yeni Müfredat)

16. Bir öğrenci ağırlıkları ve zemine temas eden yüzey alanları biribirine eşit farklı cisimleri özdeş ahşap yüzeyler üzerinde çekerek aşağıdaki deneyi yapıyor.
Öğrencinin yaptığı bu deney ile aşağıdaki sorulardan hangisine cevap aradığı söylenebilir? 
A) Sürtünme kuvveti birbirine sürtünen yüzeylerin cinsine bağlı mıdır? 
B) Sürtünme kuvveti yüzey alanının büyüklüğü- ne bağlı mıdır? 
C) Sürtünme kuvveti cisimlerin ağırlığına bağlı mıdır? 
D) Sürtünme kuvveti zemin yüzeyine bağlı mı- dır? 
E) Sürtünme kuvveti yer çekimi ivmesine bağlı mıdır?

Cevap: A. Çünkü her seferinde farklı cisimler kullanılmış. Farklı cisimlerin yüzeyleri farklıdır. Bu yüzden farklı yüzeyler arasındaki karşılaştırmaya bakılmıştır.
B olmaz çünkü yüzey alanları aynı.
C olmaz çünkü ağırlıklar aynı.
D olmaz çünkü zemin aynı olduğu için zemin yüzeyi de aynıdır.
E olmaz çünkü yer çekimi ile ilgili bir bilgi verilmemiştir.

----

17. Dengelenmiş kuvvetler etkisinde hareket eden cisimlere örnekler vererek açıklayınız
Cevap: Dengelenmiş kuvvet etkisinde olan cismin iki tür durumu vardır. Birincisi duruyordur. İkincisi ise sabit hızla hareket ediyordur. Soruda hareket halinde dediği için duruyor olamaz. O zaman sabit hızlı hareket söz konusudur. 
Örnekler: Sabit hızlı giden otomobil
Aynı hızda koşan bir sporcu


18. Dengelenmemiş kuvvetler etkisinde hareket eden cisimlere örnekler vererek açıklayınız.
Cevap: Dengelenmemiş kuvvet etkisi varsa cisimde ivmeli hareket görülür. Yani hız değişir. Hızı artar veya azalır.
Örnekler: Pistten kalkış yapan uçak
Yavaşlayan kamyon
Yeşil ışık yanınca harekete geçen otomobil.


19. Dönerek öteleme hareketi yapan silindir şeklindeki bir cisim için sürtünme kuvveti önemli midir? Şekil çizerek açıklayınız.
Cevap: Aslında şekle gerek yok. Sürtünme kuvveti, birbirine temas eden iki yüzey arasında oluşur. Silindir dönerken temasa yüzey ettiği için sürtünme kuvveti oluşur. Sürtünme kuvveti de zemine temas ettiği alana göre değişiklik gösterir. 


20. . Yatay zeminde durmakta olan cisme etki eden yatay yola paralel kuvvetler şekilde gösterilmiştir. Cisim ile zemin arasındaki sürtünme kuvvetinin en büyük değeri 15 N’dır
Verilere göre cismin hareketini yorumlayınız.
Cevap: Önce net kuvveti bulalım. Sola doğru = 18+38=56
Sağa doğru = 27+41 = 68
İkisinin farkı = 68-56 N = 12 N
Sürtünme kuvvetinin en büyük değeri 15N. Yani değişebilir.
Eğer sürtünme kuvveti 12N 'dan küçük olursa, cisim hızlanarak hareket etmeye başlar.
Eğer sürtünme kuvveti 12N veya daha büyük olursa, cisim hareket etmez. Durmaya devam eder. 



21. Sürtünmenin ihmal edildiği yüzey üzerindeki cisme şekildeki kuvvetler etki etmektedir. Bu kuvvetlerin etkisi altındaki cisim 2 m/s2 lik ivme ile yavaşlama hareketi yaptığına göre cismin kütlesi kaç kg’dır? 
Cevap: Net kuvvet = 16N
Sürtünme yok.
Fnet = m*a formülünü kullanacağız.
16 = m*2
m = 8 kg


22. Duvara temas etmekte olan 2 kg kütleli cisim 35 N’lık kuvvet uygulanarak dengede tutulmaktadır. Serbest cisim diyagramını çizerek kuvvetlerin büyüklüklerini diyagram üzerinde gösteriniz.
Cevap: Ekteki şekil üzerinde gösterilmiştir.
9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 159.Sayfa Cevapları 3. Ünite Değerlendirme  (Yeni Müfredat)

23. Yer çekimi ivmesinin 9,8 N/kg olduğu bir yerde 45 kg kütleye sahip bir cismin ağırlığı kaç N’dır?
Cevap: Ağırlık kütle ile yer çekimi ivmesinin çarpımı ile bulunur. G=m*g
G = 45 * 9.8 = 441 N


Tepkiler:

Yorum Gönder

SON HABERLER

[MANŞET][slider1]

MKRdezign

y

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget