9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 161.Sayfa Cevapları 3. Ünite Değerlendirme

9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 161.Sayfa Cevapları 3. Ünite Değerlendirme

9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders KitabıGüncellenen öğretim programlarına uygun olarak Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 9. Sınıf MEB yayınlarının etkinlik cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. 9. Sınıf Fizik Ders Kitabı MEB Yayınları 3. Ünite Hareket ve Kuvvet Cevapları sayfa 108, 110, 111, 112, 114, 115, 116, 117, 122, 124, 125, 128, 132, 134, 136, 138, 139, 142, 143, 144, 146, 148, 149, 153, 155, 156, 157, 158, 159, 160 161. ve diğer sayfalara buradan çözümleri görebilirsiniz.  

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

HAREKET VE KUVVET  (3.Ünite)


9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 161.Sayfa Cevapları 3. Ünite Değerlendirme  (Yeni Müfredat)

30. Mehmet’in hareketinin tamamı düşünülerek ortalama hızı hakkında yorumunuzu yazınız.
Cevap: 30. soru şuradaki ödeve göre sorulmuştur
Ortalama hız = Toplam yol / Toplam zaman
V ort = (300+450+150) / 890 =  1.011 m/s

----

31. Metinle ilgili olarak yapılan açıklamalardan hangisi yanlıştır? 
A) Harekette referans noktası olarak ağaç seçilmiştir. 
B) Çeşmeye doğru ilerlerken Mehmet’in hızı pozitiftir. 
C) Mehmet’in bütün hareketi boyunca yaptığı yer değiştirme 900 m’dir. 
D) Tüm hareketi boyunca Mehmet en büyük sürate evine dönerken ulaşmıştır. 
E) Mehmet’in bidona su doldurma sürecindeki hızı sıfırdır.

Cevap: Soruda "ağaca göre" dediği için, referans noktası ağaçtır. A doğru.
Çeşmeye doğru ilerlerken konumu artmıştır. Hızı pozitiftir. B doğru.
Yaptığı yer değiştirme 0'dır. Çünkü başladığı yer ile bitirdiği yer aynıdır. Toplam yol 900 olur. Yanlış.
Eve dönerken sürat 3 olmuştur. En büyük değerdedir. D doğru.
Su doldururken konumu sabittir. Bu yüzden hızı sıfırdır. E doğru. 

----

32-38 arasındaki soruları metne göre cevaplayınız.
Everest Dağı’na tırmanmak için hazırlıklarını tamamlayan Gökhan sırt çantasının içine iki bağlamalı krampon, tırmanış ipi, eldiven, ip sabitleyici, emniyet mandalı, karabina (açılır kapanır mandal) alır. Magnezyum karbonat tuzunu da çantanın cep kısmına yerleştirir. Tırmanmaya başladıktan sonra belirli aralıklarla çivileri çekiçle çakarak bu çivilerin içindeki yuvalardan ip geçirir. Çekiç, çivi ve ip kullanırken elini zaman zaman magnezyum karbonat tuzuna sürer. Dağa tırmanışı esnasında kızı Cemre’nin kemanla çaldığı en son parça olan Bach Cello Suite (Bah Çello Suit) parçasını anımsayarak gülümser. Kızının keman çantasının içindeki reçineyi saklamayı ve kızına şaka yapmayı da çok sevmektedir. Tırmanışına devam eden Gökhan bir süre dinlenmek ve güneşin batışını izlemek için mola verir. Gün batımını izledikten sonra gittikçe sertleşen iklim koşullarına karşı hazırlıklarını yaparak tırmanışına devam eder ve zirveye ulaşır.


32. Gökhan iki bağlamalı krampon, tırmanış ipi, ip sabitleyici, emniyet mandalı ve karabinaya neden ihtiyaç duymuştur?
Cevap: Kramponun dişleri diğer ayakkabılara göre daha büyüktür. Dolayısıyla tutunmayı arttırmaktadır. Tırmanış ipi tırmanırken hem kolaylık olması, hem de güvenliği sağlaması açısından önemlidir. Emniyet mandalı ve karabina ise güvenlik amaçlıdır. Tırmanırken düşmemek için kullanılır.

33. Çivileri çekiçle çakarken çekicin çiviye ve çivinin dağa uyguladığı kuvvetleri Newton’ın Hareket Kanunları ile açıklayınız.
Cevap: Çekicin çiviye ve çivinin dağa uyguladığı kuvvetler, etki tepki prensibi ile açıklanabilir. Çekiç çiviye bir kuvve uygular ve bu kuvvet de çividen dağa iletilir. 


34. Tırmanışın belirli safhalarında neden magnezyum karbonat tuzuna ihtiyaç duymuştur?
Cevap: Magnezyum karbonat tuzu sürtünmeyi arttırarak kayganlığı önler. Bu da tırmanış esnasında kaymayı önler ve güvenlik için önemlidir.

35. Cemre’nin keman çalmadan önce reçineye neden ihtiyacı vardır?
Cevap: Yayın ömrünü uzatmak, yaydan daha iyi ses almak amaçlanır. Keman çalma sırasında sürtünme olur ve bu da yayı yıpratır. Bunu önlemek için sürtünmeyi azaltmak gerekir. Bunun için de reçine sürülür.


36. Kemanla müzik yapılması sırasında keman telleri ne tür hareketler yapar?
Cevap: Titreşim hareketi yaparlar. Yayın ileri geri gitmesi sonucunda teller titrer.

37. Zirveye doğru yaklaştıkça Gökhan’ın ağırlığı nasıl değişir? Yorumlayınız.
Cevap: Ağırlık azalır. Çünkü yerin merkezinden uzaklaşmıştır. Yer çekimi ise uzaklaştıkça azalacağı için ağırlık da daha az olacaktır.


38. Metne göre aşağıdakilerden hangisinde sürtünmeyi artırıcı etki yoktur?
A) Çivili krampon kullanma
B) Ellere magnezyum karbonat sürme
C) Keman arşesine reçine sürme
D) Çivilerin içindeki yuvalardan ip geçirme
E) Eldiven kullanma

Cevap: C 
Reçine kullanımı sürtünmeyi azaltmak içindir.


Tepkiler:

Yorum Gönder

SON HABERLER

[MANŞET][slider1]

MKRdezign

y

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget